Vi fortsätter kämpa för en bättre arbetsmiljö
Om samarbetsregeringen får ett starkare mandat i riksdagen våren 2015, kan arbetsmiljön äntligen få den prioritering som den så länge saknat. Det skriver arbetsmarknadsminister, Ylva Johansson, i Dagens Arena.
Jag ser flera utmaningar på arbetsmarknaden som ställer vikten av en god arbetsmiljö på sin spets. De senaste åren har den arbetsrelaterade ohälsan ökat, varav en stor del av ökningen handlar om stressrelaterad ohälsa.
Samtidigt upplever många att tempot i arbetslivet har ökat. Med högre produktivitetskrav och lägre bemanning i många sektorer blir känslan av otillräcklighet allt vanligare. Vi ser en utbredning av tillfälliga och osäkra anställningar där besked om jobb kan ges samma dag via ett sms.
Den stressrelaterade ohälsan drabbar i hög utsträckning kvinnor, eftersom kvinnodominerade arbeten ofta är de mest slitsamma fysiskt, psykiskt och emotionellt. Ett modernt och hållbart arbetsliv kräver därför en jämställd arbetsmarknad där kvinnor och män har lika stort inflytande över det egna arbetet, och där kvinnors arbetsmiljö är lika högt prioriterad som mäns.
Arbetsmiljön var en av regeringens prioriterade satsningar i budgeten. När de borgerliga partierna och SD fällde regeringens budget föll därmed Arbetsmiljöverkets förstärkta anslag, den särskilda satsningen på kvinnors arbetsmiljö och satsningen på arbetslivsforskningen, samt satsningen de regionala skyddsombuden och företagshälsovårdens kompetensförsörjning som regeringen ville genomföra. Detta i en tid då utmaningarna på arbetsmiljöområdet blir allt mer akuta, och till och med resulterar i att människor förlorar sina liv.
Regeringen kommer därför att göra allt vi kan för att förbättra arbetsmiljön med de verktyg som kvarstår till vårt förfogande, och för att vinna starkare stöd i Sveriges riksdag så att våren 2015 blir våren då arbetsmiljön äntligen får den prioritering som den så länge saknat.
Valet 2014:
Vallöften
Valrörelsen är i full gång. Här hittar du en översikt av våra vallöften och utspel. Fokus är jobb, skola och välfärd.
Stor satsning på ny järnväg
8 september: Vi kommer att göra investeringar på 27 miljarder i ny svensk järnväg. Där tillkommer 5 miljarder i vägunderhåll och 10 miljarder i järnvägsunderhåll.
De första 100 dagarna för skolan
7 september: Om Socialdemokraterna får förtroende att bilda regering kommer vi att investera 15 miljarder om året i skola och utbildning. Det är mer än alla förslag i högerregeringens valmanifest. Vi kommer omedelbart efter regeringsövertagandet att fatta beslut om ett antal avgörande framtidsreformer för skolan.
Så vill vi bekämpa rasismen
6 september: Kunskap om rasism är av största vikt för att kunna bekämpa den. Därför kommer vi i regeringsställning att genomföra en stor folkbildande insats om olika former av rasism, skriver Margot Wallström.
Äldrelyft i vården
4 september: Vi vill se ett lyft i äldrevården med skärpta krav på personalens kompetens och en nationell samling för arbetsmarknadens parter.
Framtidens fritidshem
31 augusti: Investeringar för att vända utvecklingen på fritidshemmen och minska ungdomsarbetslösheten.
Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte
30 augusti: Omgående efter ett regeringsskifte kommer vi fatta beslut om nystart för Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlare ska kunna fokusera på att förmedla jobb, inte på att administrera arbetslösheten.
90-dagarsgaranti för unga
29 augusti: Unga arbetssökande ska inom 90 dagar ska erbjudas jobb, praktikplats eller utbildning.
Stoppa vinstjakten i skolan
28 augusti: Granskning av lärartäthet i vinstdrivande skolkoncerner och tydligare bemanningskrav i nationella kvalitetslagar. Det är förslag i vår granskning av friskolekoncernerna.
Vallöfte för bostadsbyggande
27 augusti: Fram till år 2020 ska det byggas minst 250 000 nya bostäder. Det innebär en ambitiös men realistisk ökning jämfört med dagens byggtakt.
Miljardsatsning på gröna guldet
26 augusti: En miljardsatsning på gröna guldet för fler jobb inom skogsindustrin och för att nå miljömålen. Det vallöftet ger Stefan Löfven.
Fungera nu
25 augusti: 10 miljarder i ökat anslag till underhåll och krav på punktlighet. Det är delar av en stor satsning på järnvägen som partiledningen presenterade på Stockholms centralstation.
Bättre tågtrafik i Norrland
23 augusti: Ostkustbanan ska rustas upp. Det vallöftet gav Stefan Löfven när han besökte hemmaplan och Socialdemokraterna i Örnsköldviks valupptakt.
Kunskapslyft för fler jobb
22 augusti: Investera 5,6 miljarder kronor i 64 500 nya utbildningsmöjligheter inom högskola/universitet, komvux och yrkeshögskola bland annat.
Låt lärare vara lärare
21 augusti: Avlasta lärarnas administrativa arbetsbörda och ge arbetslösa jobb i skolan. 6000 extratjänster i skolan är ett nytt vallöfte från Stefan Löfven.
Framtidsreformer för barnen
20 augusti: Margot Wallström presenterade vallöften för bland annat en rikare fritid för barn och unga, höjt underhållsstöd samt maxtak i förskolan.
Mindre klasser i lågstadiet
19 augusti: 2 miljarder för mindre klasser i lågstadiet och 500 miljoner till 1000 fler speciallärare och specialpedagoger.
Vallöfte för lärarna
18 augusti: 3,5 miljarder i investering för att höja lärarutbildningens kvalitet och läraryrkets attraktivitet.
Satsning på rektorers kompetensutveckling
17 augusti: Bra ledarskap är viktigt för att förbättra skolans resultat. Därför vill vi satsa 50 miljoner årligen till kompetensutveckling för rektorer.
Mer jämställd föräldraförsäkring
15 augusti: Vi föreslår förändringar av föräldraförsäkringen med att en tredje reserverad månad införs för vardera föräldern.
En miljard till miljömål
14 augusti: Margot Wallström är tillbaka i politiken och presenterade ett vallöfte om att avsätta en miljard kronor för att klara miljömålen.
Omöjliggör utförsäljning
13 augusti: Skolor, vårdcentraler och andra välfärdsverksamheter ska inte säljas till underpris. Därför ger vi vallöftet att införa en ny lagstiftning - Lex Serafen - som gör det möjligt att i efterhand kräva att köparen betalar mer pengar.
Sjukvårdslyft med traineejobb
12 augusti: Partiledningen har presenterat en satsning på fler jobb för unga. Vi investerar 700 miljoner till 5000 traineejobb inom sjukvården.
Stor satsning på högskolan
11 augusti: 22 500 nya platser på högskolan och höjd kvalitet i utbildningarna.
Studielån till körkort
10 augusti: För att unga ska öka sina chanser att få jobb lägger vi ett förslag att underlätta möjligheten för unga att ta körkort.
Fler unga med gymnasieexamen
10 augusti: Stefan Löfven presenterade en stor satsning på obligatorisk gymnasieskola som en del ur vårt kommande valmanifest.
Avskaffa läxrut - inför läxhjälp
9 augusti: Det ska bli obligatoriskt för alla grundskolor att erbjuda eleverna läxhjälp.
Alla barn och unga har rätt till kultur
7 augusti: 50 miljoner till barn och unga inom musik- och kulturskolan.
Vallöfte för äldreomsorg
4 augusti: 2,8 miljarder till traineejobb för 20 000 ungdomar i äldre- och funktionshinderomsorgen.
Öka stödet till HBTQ-organisationer
1 augusti: Öka bidraget till HBTQ-organisationerna med 3 miljoner kronor årligen.
Alla människors lika värde och rätt
30 juli: Arbetsgivare ska aktivt förebygga och förhindra diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Det är en del i vårt nya hbt-politiska program.
Från banker till barn
1 juli: Magdalena Andersson föreslår en bankskatt om 4 miljarder kronor, varav 1,1 miljarder kronor ska gå till ett maxtak för barngrupper i förskolan. Det ökade utrymmet investeras i förskola och skola, från banker till barn.
Maxtak i förskolan
29 juni: Staten ska satsa 1,1 miljarder varje år för att småbarnsgrupperna i förskolan ska bestå av max 15 barn.
Två miljarder till jämlik skola
18 juni: Ökat statligt ansvar för en jämlik skola samt 2 miljarder till skolor med tuffast förutsättningar och låga resultat.
Första jämställdhetsåret
12 juni: Under det första regeringsåret med en socialdemokratiskt ledd regering ska jämställdhetsfrågorna prioriteras. Vi har ett handlingsprogram med fokus på arbetsmarknad, utbildning och välfärd.
Jobben är vår främsta prioritering
Arbetslösheten har bitit sig fast. Socialdemokraternas mål är att till år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. Det kräver framtidsinriktade investeringar i jobb och utbildning så att företag kan växa och anställa. Det är viktigare än fler skattesänkningar.
Sverige är ett bra land. Men någonting håller på att gå sönder. Arbetslösheten har bitit sig fast. Skolresultaten faller. Moderaterna lovade lägre arbetslöshet och minskat utanförskap. Ambitionen var inte fel. Men verkligheten visar att deras svar på varje samhällsproblem – att sänka skatten och privatisera – inte fungerar. Nu ser de inte längre vad som händer i vårt land.
- Arbetslösheten har ökat och bitit sig fast på mycket höga nivåer - högre än i jämförbara länder.
- Antalet långtidsarbetslösa är 70 000. Det är tre gånger så många som när högerregeringen tog över makten.
- Matchningen på svensk arbetsmarknad har försämrats kraftigt. Många anställningar efterfrågas, men rätt kompetens saknas för de jobben.
Vi socialdemokrater vill se ett land där vi samlas för att utveckla vår samhällsmodell. Där vi ställer krav på varandra och hjälps åt. Där konkurrenskraft och anständighet går hand i hand. Vi ska bo i ett land där kvinnor och män går till jobbet, tar ansvar, känner sig trygga och just därför är fria. Där unga som idag saknar arbete får en jobbigare morgon, men ett rikare liv. Sverige behöver en ny riktning.
Därför har Socialdemokraterna satt ett mål som är viktigare än alla andra: Till år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. Då måste fler jobb skapas. Det kräver samarbete och investeringar i framtiden. Så kan vi bäst ta oss an framtidsutmaningarna, som att minska klimatförändringarna och säkra tillväxten i en global konkurrens. Med fler jobb får vi också råd med en välfärd att vara stolta över. Vår prioritering är tydlig: Jobben är viktigast.
Vi socialdemokrater vill:
- att heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden och missbruket av visstidsanställningar förhindras
- starta en aktiv näringspolitik så att företag växer och anställer fler. Ett innovationsråd med företagare och forskare ska, under ledning av statsministern, investera i Sveriges framtidsbranscher. Villkoren, särskilt för små- och medelstora företag, ska förbättras med regionala företagarförmedlingar, kortare betalningstider och ökat exportstöd. Företagens kostnader ska minskas genom att staten tar över den andra sjuklöneveckan
- utforma bristyrkesutbildningar tillsammans med arbetsgivare, så att människor har den kompetens som krävs för att kunna ta de jobb som växer fram
- göra om Arbetsförmedlingen till en matchningsspecialist så att rätt arbetssökande och rätt arbetsgivare snabbt kan hitta varandra
- stoppa ungdomsarbetslösheten med 90-dagarsgarantin: inom 90 dagar ska arbetslösa ungdomar vara i jobb, studier eller praktik.
Bostadspolitik för fler jobb
Fler bostäder behöver byggas om Sverige ska klara jobben. Vi socialdemokrater har som mål att till år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. För att fler ska hitta jobb måste bostadsbristen minska. För det krävs en aktiv bostadspolitik och ökade investeringar i bostäder.
Sverige är ett bra land. De allra flesta i vårt land har ett hem där de trivs och känner trygghet. Men nu ser vi att utvecklingen går åt fel håll. Arbetslösheten har bitit sig fast. Bostadsbristen har blivit ett av de största hindren för jobb och tillväxt. Människor har svårt att flytta till jobb eller utbildning och det hindrar företag från att anställa. Moderaterna lovade lägre arbetslöshet och bättre förutsättningar för jobb. Ambitionen var inte fel. Men verkligheten visar att deras svar på varje samhällsproblem – att sänka skatten och privatisera – inte fungerar. Det byggs alltför lite bostäder i Sverige.
- 126 kommuner har bostadsbrist.
- 2012 byggdes bara 225 studentlägenheter samtidigt som mer än 280 000 unga är utan bostad.
- Bostadsbristen i Stockholm beräknas kosta Sveriges ekonomi 21 miljarder kronor per år i utebliven tillväxt (Swedbank).
Sverige behöver en ny riktning. För socialdemokraterna finns ett mål som är viktigare än alla andra: Till år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. Det kräver mer samarbete och investeringar i framtiden så att svenska företag kan växa och anställa fler.
En rörlig arbetsmarknad med fler jobb förutsätter en fungerande bostadsmarknad. Bostadsbristen ska mötas med kraftigt ökat bostadsbyggande och områdesförnyelse.
För att klara jobben och öka bostadsbyggandet krävs en aktiv bostadspolitik, ett tydligt nationellt mål för bostadsbyggandet, insatser för att minska byggkostnaderna och öka investeringarna i bostadssektorn. Det är viktigt med neutrala villkor mellan upplåtelseformerna.
Ungas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden, kunna flytta till utbildning eller jobb måste underlättas.
Vi socialdemokrater vill:
- se till att det byggs minst 250 000 nya bostäder fram till år 2020
- forma en bred nationell samling (byggpakt) för att öka byggandet. I byggpakten ska bland annat företrädare för byggbranschen och kommunerna ingå och arbetet ska ledas av regeringen
- att en tillväxtmiljard ska fördelas till kommuner med hög byggtakt utifrån sin befolkningsmängd
- införa byggbonus för byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter samt att staten genom SBAB tillhandahåller kapital för nybyggnation
- förändra plan- och bygglagen för att snabba upp byggprocessen.
”Skarpa reformer för 40 miljarder i valmanifestet”
Publicerad 2014-09-02 00:40
De 125 000 barn som föds i år kan få det sämre ställt än sina föräldrar, men det behöver inte bli så; vi kan göra ett annat val, skriver (fr v) Mikael Damberg, Carin Jämtin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.
Presenteras i dag. Sverige har råd med förändring. Därför lanserar vi i vårt valmanifest skarpa reformer för 40 miljarder kronor, som stärker jobb och välfärd, och där skolan är central. Bättre skolresultat är avgörande för att nå EU:s lägsta arbetslöshet, skriver fyra ledande socialdemokrater.
I dag presenterar vi socialdemokrater vårt valmanifest. Vi gör det mot bakgrund av en kris som hotar själva grundförutsättningarna för att Sverige ska kunna fortsätta vara unikt – både rikt och jämlikt. Det är en utveckling som minskar våra möjligheter att lösa våra framtidsutmaningar: klimatomställningen, en åldrande befolkning och en ökad konkurrens i den globala ekonomin.
Det är en kris som handlar om våra barn. Kunskapsresultaten faller snabbare än i något annat land i OECD. Svenska barn får nu en sämre skolgång än majoriteten av barn i Europa. Pisa visar att den generation som nu går i skolan redan är omsprungen av många andra länder.
Samtidigt ökar ojämlikheten mellan skolor. Det blir allt viktigare var du bor eller i vilken familj du är född. Vi ser larmrapporterna nu – men konsekvenserna kommer att slå igenom först om några år när dagens skolbarn ska ut på arbetsmarknaden. Skolresultatens fria fall kommer också att slå mot Sveriges position i den globala ekonomin. Omvärlden kommer inte att vänta medan vi lyfter våra skolresultat. I stället riskerar vi att se hur arbetslösheten fortsätter att stiga, när ny industri och ny forskning söker sig till andra länder med högre kunskapsnivå.
Skolan var redan under tidigt 2000-tal i behov av stora reformer och investeringar. Men i stället valde regeringen Reinfeldt att lägga 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolsatsningar, samtidigt som kommunernas ekonomi drabbades av ökade socialbidragskostnader. I stället drabbades skolan av hafsiga regeländringar, ökad vinstjakt och billig symbolpolitik. Det är ett moraliskt val, som bidrar till att de 125 000 barn som föds i år tillhör en generation som kan få det sämre ställt än sina föräldrar.
Men så behöver det inte bli. Vi kan göra ett annat val. Vi kan skapa förändring, så att nästa generation får det bättre. Om mindre än två veckor kan du avgöra om vi ska ge högerregeringen fyra år till att fortsätta med det som de har försökt med i åtta – eller om vi ska börja sträva efter att bli ett bättre land för våra barn. Ett land där du kan förverkliga dina drömmar och vara med och driva Sveriges välstånd oavsett var eller vilken familj du kommer ifrån. Där du inte smäller igen dörren efter dig när du själv blivit framgångsrik, utan där du sträcker tillbaka handen och ser till att dra med dig nästa generation.
Skolresultaten är avgörande för vår möjlighet att nå EU:s lägsta arbetslöshet. Mindre klasser, tidigare insatser, skickligare och bättre lärare kommer att bli fundament i det Sverige vi vill bygga. Vi ska skapa en jämlik skola fri från vinstjakt, som ger våra barn möjlighet att förverkliga ditt livs drömmar. Det kommer att kosta pengar men samtidigt vara den säkraste ekonomiska placering Sverige kan göra.
Därför kommer vi att investera i varje skola, så att din skolgång aldrig blir ett lotteri utan ett val mellan skolor som är bra och trygga. Vi vill göra upp med ”vänta och se”-mentaliteten i svenska skolan och gå in med speciallärare och extra stöd så att små problem aldrig hinner växa sig stora.
Vi kommer att höja läraryrkets attraktivitet i hela landet och ge lärare den kompetensutveckling, lön och frihet att utforma sina lektioner som de förtjänar. Vi ska ge läxhjälp till alla efter behov, inte efter betalningsförmåga med läx-rut. Och de skolor och de barn som behöver det allra mest ska få störst statligt stöd. Inget barn ska halka efter, och alla barn som vill och kan ska kunna springa före och utvecklas mer.
Satsningen på kunskap fortsätter sedan upp i åldrarna. Vi gör gymnasieskolan obligatorisk men skapar samtidigt det stöd och de nya vägar som krävs för att alla klara examen. Vi erkänner att gymnasiekompetens är ett grundkrav på dagens arbetsmarknad och lockar därför unga arbetslösa att skaffa sig den, gärna i kombination med arbete eller praktik. Samtidigt satsar vi på ett stort, nationellt nytt kunskapslyft för att ge människor den kompetens som krävs på en modern arbetsmarknad. Så stärks Sverige som kunskapsnation i grunden.
Igår lanserade alliansen sitt valmanifest. Det är näst intill fritt från reformer och helt utan besked om alliansens stora trätofråga: När kommer nya skattesänkningar för rika? Moderaterna talar om en tillfällig paus. Men Folkpartiet har slagit fast att sänkt skatt för de med högst inkomster är den skattesänkning som ska prioriteras först. Centerpartiet har gjort klart att skatten ska sänkas från och med 2015. Och tillsammans har allianspartierna på sina partistämmor antagit skattesänkningsplaner på 70–100 miljarder kronor för den kommande tiden. Det är deras enda mål, motto och politiska motivation.
Valet 2014 kan därför avgöra om vi ska investera gemensamt för att knäcka ungdomsarbetslösheten, nå EU:s lägsta arbetslöshet och skapa en välfärd att lita på – eller fortsätta privatisera och sänka skatten. Men det kommer också att bli ett skolval, som avgör om skolans öde ska vara gedigna skolreformer med stabil finansiering eller fortsatt hafsig symbolpolitik och sjunkande skolresultat.
Nu är valet ditt. Ska Sveriges framtidsfråga vara: ”När ska vi sänka skatten nästa gång?” Eller ska den vara: ”Hur ger vi nästa generation ett bättre liv än oss själva?”
Vi vet att Sverige har råd med förändring. Därför lanserar vi i vårt valmanifest skarpa reformer för 40 miljarder kronor, som stärker skolan, jobben och välfärden. Vi höjer skatten på miljoninkomster och på storbanker, och vi väljer utbildningsinvesteringar framför krogsubventioner. Vår enda skattesänkning går till pensionärerna, eftersom det är en rättvisefråga att lön och pension ska beskattas lika. Det är det ekonomiska val vi gör för att Sverige ska hålla ihop.
Vi kommer att göra allt för att ta till vara den nyfikenhet, den livsglädje och den längtan efter att lära som varje barn bär inom sig. Och vi vet att vi gör det bäst tillsammans om vi gemensamt investerar i våra barn. Då och bara då kommer vi att vara rustade för alla framtidsutmaningar vi står inför.
Nu är det dags att svensk politik inte handlar om vad du ska få, utan av vad vi kan skapa tillsammans. Därför är skolan central i vårt valmanifest, och vi kallar det ”Kära framtid”. För med rätt politik räds vi inte framtiden. Vi ser fram emot den.